O Vrnjačkoj Banji

Istorijat Vrnjačke Banje

Vrnjačka Banja ili kraljica banjskog turizma, kako je neformalno nazivaju, je od davnina poznata po svojim lekovitim izvorima. Rimljani su na ovom mestu izgradili lečilište Aquae Orcinae i izvor tople vode Fons Romanus. Banjska voda je bila čuvena u antičko doba, o čemu govore i brojni zlatnici koji su pronađeni, jer su rimljani bacali tadašnje novčiće u bunare. 

Vrnjacka Banja 1935. god. (Izvor Wikipedia)

Knez Miloš Obrenović je, tridesetih godina 19. veka, angažovao geologa Herdera da ispita mineralne vode, a 1835.god. saksonski baron izvršio je prvu analizu vranjačke tople mineralne vode i ocenio je kao veoma kvalitetnu, upoređujući je sa Karlovim Varima u Češkoj.

Banjsko jezgro sagradili su ugledni ljudi iz Kruševca, Kraljeva i Trstenika, koji su 1868.god. osnovali Osnovatelno fundatorsko društvo kiselo vruće vode u Vrnjcima, koje je sagradilo i prve objekte.

Vrnjačka Banja je ime dobila po selu u čijem se ataru nalazila.

Dvorac Belimarkovića u Vrnjačkoj Banji

Najbitnija godina za Vrnjačku Banju bila je 1888, jer je te godine General Jovan Belimarković, veoma ugledna ličnost tog doba (minisatar vojni, unutarnjih dela, građevine i namesnik za vreme vladavine maloletnog Aleksandra Obrenovića) odlučio da u Vrnjačkoj Banji sagradi letnjikovac.

Sledeće godine, generalovu vilu je posetio je kralj, i od tada do danas Vrnjačka Banja je najpopularnija turistička destinacija u Srbiji.

Geografski položaj Vrnjačke Banje

Vrnjačka Banja smeštena je u Centralnoj Srbiji, u oblasti Raška. Nalazi se na samo 200 km od glavnog grada, Beograda, 25 km od Kraljeva, i 7 km od Trstenika. Smeštena je u dolini reke Zapadne Morave. Sa juga, istoka i zapada zaštićena je planinom Goč, dok je od vetrova sa severa štiti lanac Gledićkih planina. Područje banje nalazi se na 220 m nadmorske visine. Kroz samu banju prolaze dve reke, Lipovačka i Vrnjačka.

Klima banje u Vrnjcima je umereno kontinentalna, karakterišu je snežne zime, bez jakih mrazeva i svežija leta. Prosečna temperatura tokom godine je oko 10 ℃, a leti je prosečna tepmeratura 20 ℃.

Tokom godine je umereno oblačno, sa najviše padavina tokom meseca juna i oktobra, dok u septembru ima najmanje atmosferskih padavina. Zahvaljujući planinama koje okružuju prostor banje, vetrovi su slabi, čak 170 dana tokom godine je bez vetra.

Vrnjačku Banju krasi bujna vegetacija. Kako se nalazi u šumsko – planinskom vencu Kopaonik, ona je prekrivena bogatim najčešće lipovim šumama. Pored lipe, u banji je dosta i zimzelenog drveća, bora i jela.

Vrnjačka banja je dobro povezana sa svim krajevima Srbije drumskim i železničkim saobraćajem. U blizini je nedavno otvoren aerodrom Lađevci, a izgradnjom Moravskog koridora Vrnjačka Banja će biti znatno pristupačnija svim građanima Srbije.

Mineralne vode

Mineralni izvor Topla Voda

Izvori lekovite vode Vrnjačke Banje korišćeni su još u Antici. Prvi banjski lekar u modernoj istoriji bio je Josif Pančić.

Na području banje u Vrnjcima nalazi se sedam izvora mineralne vode: Topla voda, Snežnik, Slatina, Jezero, Beli izvor, Borjak i Vrnjačko vrelo.

Topla voda je jedinstveni izvor mineralne vode na celom svetu. Jedino u Vrnjačkoj Banji, na čitavoj planeti, temperatura vode je ista kao i temperatura ljudskog tela, 36,50 ℃.

Turističke atrakcije banje

Vrnjačka Banja je, pored zdravstvenog turizma, čuvena i po drugim turističkim atrakcijama.

Rimski bunar Fons Romanus je otkriven prilikom kaptaže 1924. godine., u okviru koga su pronađene pravilno isklesane stene sa izvorom, kao i ostaci prvog bazena.

„Etnografsko nasleđe Vrnjačke Banje“ i „Spomen soba đenerala Belimarkovića“ su stalne postavke Zavičajnog muzeja.

Najstarija građevina u Vrnjačkoj Banji je Hram rođenja presvete Bogorodice iz vremena vladavine Miloša Obrenovića, a u okolini banje nalaze se manastiri Žiča, Studenica, Ljubostinja i Stubal koji čuvaju uspomenu na slavnu srednjovekovnu istoriju Srbije i dinastiju Nemanjića.

Iz perioda pre Prvog svetskog rata ostala je zapamćena ljubav oficira Relje i učiteljice Nade i most na kom su se oni sastajali – Most ljubavi.

Od Mosta ljubavi pa sve duž Vrnjačke reke prostire se čuveni Banjski park. Park je građen još od 1888. godine, i više puta je preuređivan. Šetalište dugačko 2 km koje je zaštićeno lipovim drvećem, japanski vrt koji dočarava vegetaciju i način života u Japanu, nisko ukrasno rastinje, ali i skulpture domaćih i stranih autora čine park i Promenadu simbolom Vrnjačke Banje.

Bujna vegetacija ukrašava i planinu Goč na čijim padinama je smeštena Vrnjačka Banja. Čist vazduh i mikro klima pomaži anemičnim osobama, dobri su za jačanje metabolizma i nervnog sistema.

Tri fudbalska terena, sportska hala, bazeni, ski staza, teniski tereni, tereni za odbojku na pesku, veštačka stena za penjanje i brojni drugi objekti i sportski tereni, ali i klima i reljef čine Vrnjačku Banju pogodnom za sportski turizam.

Call Now Button